Κεφαλλονίτικα Μπουρμπουρέλια

Μπουρμπουρέλια

Μπουρμπουρέλια

Ολων των ειδών τα όσπρια :   στάρι, καλαμπόκι, φασόλια, φακές, ρεβίθια, κουκιά , μπιζέλια και ότι άλλο μπορεί να σας αρέσει.

Τα πλένουμε πολύ καλά και μετά τα βάζουμε σε νερό μέσα σε ένα μεγάλο μπολ   (γιατί θα φουσκώσουν από το νεράκι που θα πιουν)

Τα αφήνουμε μιάμιση μέρα. Ενώ τω μεταξύ ενδιάμεσα καλό είναι να αλλάξετε το νεράκι.

Ετοιμαστείτε για το μαγείρεμα.

Υλικά

  • Τα όσπρια μουλιασμένα
  • Φύλα δάφνης
  • Κόκκοι πιπεριού
  • 1-2 ξερά κρεμμύδια (καθαρισμένα)
  • 1-2 καροτάκια
  • Σέλινο
  • Αλατάκι χοντρό

Βάζουμε τα όσπρια να βράσουν σε εμφιαλωμένο νερό. Ναι, ναι. Αν θέλετε να βράσουν βάλτε εμφιαλωμένο νερό. Βάζουμε τόσο ποσότητα όσο να σκεπαστούν λίγο.

Μόλις πάρουν βράση και βγάλουν αφρούς από τη χαρά τους, τα σουρώνουμε και πετάμε το πρώτο νερό το οποίο θα έχει πάρει και ένα κίτρινο χρώμα.

Εχουμε εν τω μεταξύ ζεστάνει στον βραστήρα άλλο ένα λίτρο εμφιαλωμένο νερό, το οποίο το ρίχνουμε στη κατσαρόλα να συνεχίσουν να βράζουν τα όσπρια. Προσέξτε να είναι καυτό το νερό να συνεχίζει ο βρασμός.

Αν μας χρειαστεί και άλλο νερό , πάλι βράζουμε στο βραστήρα και μετά το ρίχνουμε στη κατσαρόλα.

Ρίχνουμε και όλα τα λαχανικά και μπαχαρικά στη κατσαρόλα να βράσουν όλα μαζί με τα όσπρια. Κλείνουμε τη κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν.

Θα πάρει πάνω από δυο ώρες ανάλογα τα όσπρια και το πόσο βραστερά είναι.

Ανάλογα με τα γούστα της κάθε οικογένειας κάνουμε και το ζουμάκι. Άλλοι τα θέλουν με ζουμάκι – σούπα, άλλοι τα θέλουν εντελώς χυλωμένα σαν κρέμα και άλλοι τα σουρώνουν και τα κάνουν σαλάτα.

Τα παραδοσιακά πάντως είναι σούπα με μπόλικο λεμόνι.

Τα συνοδεύουμε με ψητή ρέγκα , άφθονες ελιές, κεφαλοτύρι και φρυγμένες φέτες ψωμιού.

Και του χρόνου!

Πηγή άρθρου: porosnews.blogspot.gr